The first step

مسجد تاریخی بازار

مسجد تاریخی بازار 5.00/5 (100.00%) 1 امتیاز

مسجد تاریخی بازار یکی از آثار تاریخی محله بازار است .محله بازار یکی از قدیمی ترین محلات آران و بیدگل به شمار می‌آید که در گذشته محل تجمع تجار بوده است.

محله بازار یکی از قدیمی ترین محلات آران و بیدگل به شمار می‌آید که در گذشته محل تجمع تجار بوده است. در حال حاضر بافت تاریخی این محله در میدان بازار که سه مجموعه حسینیه، امامزاده و مسجد تاریخی بازار و خانه‌های تاریخی کوچه جلوخان در آن قرار دارد یکی از مراکز فرهنگی تاریخی شهر را تشکیل داده است، میدانی که در مرکز آن مجسمه‌ی یک اسب به نشانه‌ی اسب امام حسین(ع)، پیشوای سوم شیعیان در میانه‌ی آن قرار گرفته است.

مسجد تاریخی بازار یکی از آثار تاریخی محله بازار است . شکل معماری مسجد بازار که در قسمت شرقی میدان بازار قرار دارد را می‌توان به حدود 900 سال پیش مربوط دانست. با این حال پس از خرابی‌هایی که بر اثر وقوع زلزله‌های متعدد رخ داده، این مسجد در حدود 500 سال پیش و دوره حکومت صفویه بازسازی شده و شکل فعلی آن مربوط به این دوران است. در کتیبه‌ای که در ضلع شرقی مسجد قرار گرفته نام بانی به همراه تاریخ 1190 قمری (1776 میلادی) نوشته شده است.

در سال 2016 طرح مرمت این اثر تاریخی آغاز شده است. مسجد بازار در دو طبقه و با استفاده از خشت ساخته شده که زیر زمین آن به دلیل اعتدال نسبی هوای درون آن، برای اقامه نماز در فصول گرم سال مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

حیاط نسبتا بزرگ مسجد در شمال آن قرار دارد و جنوب و شرق آن را ایوانی احاطه کرده است که ارتفاع آن حدود دو متر از سطح حیاط بالاتر است. در گوشه‌ی حیاط هم باغچه‌ی کوچکی قرار دارد که دو درخت انجیر در آن کاشته شده است.

قسمت جنوبی مسجد مستقیما به زیرزمین آن راه دارد که در حال حاضر مخروبه است. به نظر می‌رسد رفت و آمد در فصول گرم سال از درهای قسمت جنوبی و در فصول سردتر از قسمت‌های شمالی صورت می‌گرفته است. در گذشته حیاط جنوبی بزرگ تر بوده ولی به دلیل ساخت و سازهای اطراف آن کوچک تر شده است. از آن جا که قسمت جنوبی هنوز مورد مرمت قرار نگرفته بقایای بیشتری از سبک قدیم معماری را در خود جای داده، از جمله پنجره‌های چوبی و هشتی‌هایی که با آجرهای مخطط تزئین شده است.

در وسط حیاط که حدود پنج متر از کف شبستان بالایی پایین تر است یک پایاب وجود دارد که به عنوان وضوخانه هم استفاده می‌شده است. این قسمت در بازسازی‌های قدیم با خاک پر شده بود.

در قسمت شرقی مسجد، بین ساختمان اصلی و دیوار، یک دالان برای رفت و آمد ساخته شده که جنوب مسجد را به ایوان مربوط می‌کند و مملو از هشتی‌های موازی است.

بنای مسجد خشتی است و در محوطه‌ی داخلی آن ستون‌های بزرگ و متعددی وزن سقف را به دوش می‌کشند. همچنین دور تا دور دیوارهای مسجد با هشتی‌های آجری احاطه شده است. دیوار غربی هم با کاهگل پوشیده شده که مقاومت دیوار را در برابر باران افزایش می‌دهد.

در تور مجازی زیر که کار اختصاصی مرنجاب360 است می توانید گشتی بزنید :


نوشتن یک نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عنوان منو
در حال بارگذاری